SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
CHEERLEADING

Foto: Anna Szymczak
 
OM SPORTEN

Cheerleading är en ursprungligen amerikansk sport, som numera spridits över världen. Det var till en början ett sätt att stödja det egna laget vid idrottsevenemang, vilket förblivit vanligt förekommande särskilt i USA. Cheerleading utvecklades vid amerikanska universitet från slutet av 1800-talet. Ursprungligen var utövarna män och deras insats bestod av att leda hemmapublikens hejaramsor vid idrottsevenemang. Exempelvis var USA:s tidigare president George W. Bush cheerleader som student vid Yale.

 

Gradvis kom även kvinnor att delta, och under efterkrigstiden har cheerleading fått sin moderna utformning med unga kvinnor som kombinerar avancerade trick, uppseendeväckande kostymering och hejaramsor. Cheerleading har därefter etablerats som en fristående sport med egna tävlingar.

 

Utövarna använde först så kallade ”pompoms” av papper och hejade mest på fotbolls- och basketmatcher. Nu har cheerleading spridit sig över hela världen och stora nationella och internationella mästerskap anordnas årligen. Sedan 1980-talet utövas cheerleading som tävlingsinriktad sport i Sverige.

 

Totalt i hela världen finns det runt 3,5 miljoner allstar-cheerleaders varav den största andelen är i USA. Sverige har runt 12 000 licensierade cheerleaders uppdelade i 55 föreningar runt om i landet. Det finns fyra distrikt inom svensk cheerleading – södra, mellersta, norra och Stockholm – och UMC (United Movement Cheer) tillhör Stockholmsdistriktet. Inom distriktet anordnas ett distriktmästerskap där alla tävlingslag deltar. 

 

Från distriktmästerskapen kvalar topplagen vidare till riksmästerskapen och svenska mästerskapen. Från svenska mästerskapen kan lag kvala vidare till EM och VM som anordnas årligen. Utöver dessa mästerskap tävlar många lag också på så kallade ”tyckartävlingar” som är en form av vänskapstävling. Vissa lag tävlar också på öppna tävlingar i Sverige och utomlands.

MOMENT

Ett tävlingsprogram är två och en halv minuter långt och utförs på en speciell cheerleadingmatta framför domare. Varje lag har en egen specialgjord tävlingsmusik som ofta är en mix av olika låtar i högt tempo. Cheerleading är en blandning av bygg (stunts) och mänskliga pyramider, gymnastik, hopp, dans och ramsor. Viktiga moment är:

 
STUNT

Stunt kallas även bygg och är lyft som av utförs av 2-5 personer. Vanligast är att en byggrupp består av en topp som lyfts eller kastas, två baser som lyfter varsin fot och en bakperson som håller i vaderna på toppen (en framperson som stödjer stuntet framifrån förekommer i de lägre klasserna). Exempel på stunts är lib (liberty) på ett ben med fribenet i olika svåra positioner och även basket toss, där utövarna med hjälp av en speciell teknik kan kasta upp en flygare (flyer/topp) flera meter upp i luften, där hon eller han utför gymnastiska moment eller akrobatiska konster.

 

PYRAMIDER

Pyramider består av två eller flera sammankopplade stunts och kan vara i flera våningar.

 

VOLTER

Gymnastik, flickis, volter, hjulningar mm

 

DANS

En del av programmet dominerat av dans (speciella och skarpa armrörelser)

 

HOPP

Till exempel spread eagle/x-hopp och toe touch mm

 

RAMSA

Även kallat cheer eller chant, innehåller ofta lagets namn eller färger. Gör det för att peppa publiken att jubla mer.

 

 
INRIKTNINGAR

I cheerleading finns det tre olika inriktningar. Vi i UMC utövar allstar-cheerleading.


SKOLCHEERLEADING

Skolcheerleading är den äldsta och mest erkända formen av cheerleading. Den startades under 1800-talet i USA och är fortfarande mest populärt i staterna – inte lika populärt i andra länder. Skolcheerleaders finns i alla åldrar, allt från grundskolan upp till universitetet. Fokus för skolcheerleaders ligger på att stödja skolans olika idrottslag när de har matcher. Lagen kan även tävla själva i regionala och nationella tävlingar.


PROFESSIONELL CHEERLEADING

Precis som skolcheerleaders hejar professionella cheerleaders på olika idrottslag. Skillnaden är att de inte representerar någon skola, utan är anställda av idrottslaget de representerar. Vanligast är det i amerikansk fotboll, NFL, men finns även i andra sporter.


ALLSTAR-CHEERLEADING

Allstar-cheerleading är den nyaste inriktningen inom cheerleading som startades under 1980-talet. I allstar-cheerleading ligger fokus på att tävla. Lagen tävlar med 2,5 minuter långa program som innehåller gymnastik, bygg, hopp, dans och en kort ramsa. Domarna sätter poäng på bland annat svårighet, utförande, rörelsemönster, röststyrka och utstrålning. Flera av våra lag är träningslag och de tävlar inte och blir därför inte bedömda i dessa moment – men tränar ändå i samma tänk med uppdelning av moment för att förbereda sig inför att gå i tävlingslag.

 
SOCIALA MEDIER
SAMARBETSPARTNERS